.
10.OLAĞAN GENEL KURULU
ÇALIŞMA RAPORU 2021-2022-2023
ANKARA
GÜNDEM
1. Açılış,
2. Divan Seçimi,
3. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı,
4. 2021-2022-2023 Yıllarına Ait Yönetim Kurulu Çalışma Raporu, Bilançoların, Gelir ve Gider Hesaplarının ve Denetim Kurulu Raporunun Görüşülmesi,
5. Yönetim Kurulunun İbrası,
6. Denetim Kurulunun İbrası,
7. Sandık Ana Yönetmelik Tadillerinin Görüşülmesi,
8. Divana Verilen Önergelerin Görüşülmesi,
9. Tahmini Bütçe Tasarısının ( 2024-2025-2026 yıllarına ait ) Görüşülmesi ve Oylanması,
10. Seçimler,
a) Yönetim Kurulu Seçimi,
b) Denetim Kurulu Seçimi,
11. Dilek ve Temenniler
12. Kapanış
Demiryolu Sevenler ve Gönüllüleri Yardımlaşma Derneği Sandığı’nın 10. Olağan Genel Kurul Toplantısının 22 Haziran 2024 Cumartesi günü saat 09.00 da İlbank A.Ş. Macunköy SosyalTesisleri Anadolu Bulvarı Halk Ekmek Fabrikası karşısı No: 24 Macunköy- Yenimahalle/ ANKARA adresinde aşağıdaki gündemle yapılmasına karar verilmiştir.
Birinci toplantıda çoğunluk sağlanamadığı takdirde Demiryolu Sevenleri ve Gönüllüleri Yardımlaşma Derneği- Sandığının 10. Olağan Genel Kurul Toplantısının 29 Haziran 2024 Cumartesi günü saat 09.00 da İlbank A.Ş. Macunköy SosyalTesisleri Anadolu Bulvarı Halk Ekmek Fabrikası karşısı No: 24 Macunköy- Yenimahalle/ ANKARA adresinde ikinci toplantının aynı gündemle yapılmasına karar verilmiştir.
DEMİRYOLU SEVENLER VE GÖNÜLLÜLERİ
YARDIMLAŞMA DERNEĞİ-SANDIĞI
YÖNETİM KURULU
Nurettin ÖNDEŞ Yönetim Kurulu Başkanı
Yaşar AYDIN Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Ümit DEMİRBACAK Genel Sekreter
Cihan SEYFİ Mali Sekreter
Önder AKGÜL Eğitim Sekreteri
Hikmet KAZGAN Teşkilatlandırma Sekreteri
Mesut GÜZEL Yönetim Kurulu Üyesi
DENETİM KURULU
Hasan DOĞAN
Yakup KAYA
Ayhan KANDUR
SUNUŞ
Değerli Üyelerimiz;
Sandığımızın 2021-2022-2023 yıllarını kapsayan çalışma dönemi icra edeceğimiz 10.Olağan Genel Kurul ile tamamlanmış olacaktır.
İcra edeceğimiz Genel Kurulda tamamlanan 2021-2022-2023 yıllarını kapsayan çalışma döneminin hizmetlerinin değerlendirilmesi yanında, yeni dönemin değişen koşullar dikkate alınarak planlanması açısından ifade ettiği önem son derece önemlidir.
Genel Kurulun yeni çalışma döneminde Derneğin verdiği hizmetlerin hem nitelik olarak daha da iyileştirilmesi hem de yeni hizmetlerin uygulanmaya konularak çeşitlendirilmesi bakımından son derece yararlı ve ufuk açıcı katkılarınız için önemli bir platform olduğuna inanıyoruz. Kamusal amaçlar ve dolayısı ile üyelerinin hak ve menfaatlerini korumak, kollamak ve geliştirmek amacı ile kurulmuş kurumların geleceği açısından ortak aklın ortaya çıkarılması açısından son derece önemli görüyoruz.
Hepinizin bildiği üzere Derneğimiz köklü bir geçmişe sahiptir. Demiryolları bünyesinde işçi ve memur gibi farklı çalışma statülerinde olan çalışanlar tarafından, o günün yaşam koşullarında karşılaşılan sorunların el birliği ile aşılmasını temin etmek maksadı ile kurulmuştur.
Ülkemiz 1970'lerden itibaren sanayileşme projeleri çerçevesinde iş bulmak amacı ile büyük şehirlere yoğun göç dalgasına şahit oldu. Bu hızlı göç dalgası toplumda büyük bir alt üst kimlik yaratırken diğer yandan sosyal devletin yetersizliğinden kaynaklanan zor yaşam koşulları ile mücadele etmeyi zorunlu kıldı. Bu durum çeşitli derneklerin ve sivil toplum örgütlerinin kurulmasına sebep oldu.
Yardımlaşma ve dayanışma isteği, ortak hedefler için birlikte hareket etme arzusu tüm insanların ortak değeridir.
Dernekler, insanlarla pozitif bir ilişki kurabilmek için; öncelikle kuruluş amaçlarından kopmamalıdır. Sorundan kopmak sorun sahibinden de kopmak anlamına gelecektir. Dernek çalışması sabırla çalışma ekseni kaybedilmeden git gide daha geniş bir kesimde ilgi uyandıracak tarzda yapılmalıdır. Kitlelerle ilişki kurmanın çok çeşitli yol ve araçları kullanılmalıdır. Ayrıca kitlelerin bugünkü derin, siyasi, etnik, ekonomik parçalanmışlıkları ve yabancılaşma insanlar arasında sıkı bir dayanışına örgütlenmesini zorunlu kılar.
Derneklerin çalışma ve işleyişi hedef kitlenin bastırılan özlemlerini yalnızlaştırılmış günümüz kent insanının insani ihtiyaçlarından soyutlanmış olmalarını gözeten bir anlayış içinde ve dernek faaliyetlerinden eşit şekilde faydalanılacağı gerçeğini gözeten bir anlayışla yapılmalıdır. Üyelerinin zor dönemlerinde yanında kimse olmasa bile derneğinin kendisini koruyup kollayacak ve haklarını savunacak bir sığınma yeri olduğunu, uygulamalı örnekleri ile üyelerine mutlaka benimsetilmelidir.
Sivil toplum örgütlerinin ülke yönetimleri üzerindeki etkinliği o ülkeleri daha çağdaş ve demokratik hale getirmekte çok önemli olan kuruluşlardır. Bu neden le dernekler ve diğer sivil toplum örgütleri demokrasilerin olmazsa olmazları olarak toplumsal hayatımızın odak noktasında yer almalıdır.
Derneklerin aidiyet anlayışıyla toplumu bir araya getirerek sosyal faaliyetlerde ve etkinliklerde bulunması ve kendi aralarında dayanışma-uzlaşma yapması gerekmektedir. Başka şekilde üyesinin menfaatlerini koruması ve bir baskı mekanizması olması mümkün değildir.
Tüm vatandaşların demokrasi içinde şiddete başvurmadan; din, dil, ırk, ideoloji, mezhep ve bölgesel kimlikler açısından ayrıma tabi tutulmaksızın bir arada yaşama iradeleri güçlendirilmelidir.
Derneğimizin yarım asrı geçen bir geçmişi olsa da, sandığımız 2000'li yıllarda faaliyetine başlamış genç bir kuruluştur.
Sandığımız mali yapısı ve hizmet yelpazesi bakımından çok yol kat etmiştir. Üyelerine bir yandan günlük mali yaşamları için hizmetler sunarken bir yandan da üyelerinin gelecekleri açısından güvence oluşturacak projeleri hayata geçirerek, bunları başarıyla sürdürmektedir.
Yönetimimizin temel hizmet anlayışı; dili, dini, ait olduğu etnisitesi ne olursa olsun, bulunduğu coğrafya her neresi olursa olsun üyesi olan siz demiryolu dostlarının aralarındaki dayanışmayı en üst seviyeye çıkararak kurumsal bir çatı altında sürekli kılmaktır. Her bir üyemizin katkısını yağmur damlaları gibi bu kurumsal çatının havuzunda biriktirerek, ortak akla dayalı kararlar ve projelerle çoğaltmaktır. Bu birikimleri üyelerimizin bu günleri için hizmete, gelecekleri için de bir güvenceye dönüştürmektir.
Raporun devam eden, ilerleyen bölümlerinde sandığımızın gerek mali yapısı ve gerekse hizmetlerinin detayları ayrıntılı olarak sizlere sunulmuştur. Burada sandık ve derneğimiz açısından hayati derecede önem taşıyan bir hususu hatırlatarak üyelerimizin bu alanda yapacakları katkıların önemini vurgulamak istiyoruz.
Son yıllarda özellikle TCDD ve bağlı ortaklıkları bünyesinde yeni personel alımlarının azalmış olması, ayrıca yasal mevzuatta yapılan değişikliklerin bir sonucu olarak yeni işe başlayanların otomatik üyeliğinin söz konusu olmayıp kişisel başvuru yapılmasının zorunlu hale gelmesi, özellikle demiryolu bünyesinde kurulmuş ve faaliyette bulunan dernek ve vakıf gibi sivil toplum kuruluşlarının üye yapılarını ciddi biçimde tehlikeye düşürmektedir. Her ne kadar dernek ve sandığımız gerekli isim ve tüzük değişikliğini yaparak demiryolu dışından da üye olunmasının hukuki yolunu açmış olmakla beraber, yeni üye kazanımları için üyelerimizin aktif katkıları son derece önem arz etmektedir.
Bu hususta üyelerimizin gerek demiryolları bünyesinde, sandığımızdan ve hizmetlerimizden haberdar olmayan demiryolcuları ve gerekse kişisel olarak sosyal çevrelerinden tanıdıklarına, sandığımız hizmetlerinden haberdar ederek kuruluşumuzun tanıtımına ve üye yapılmasına katkılarını bekliyoruz.
Bu Genel Kurulumuzun Demiryollarına hem emek hem de gönül vermiş siz değerli Demiryolu gönüldaşları arasındaki dayanışma ve kardeşliği perçinleyeceğine olan inancımızı bir kez daha vurgulayarak, tüm camiamıza ve ülkemize hayırlara vesile olmasını diliyoruz.
Saygılarımızla
YÖNETİM KURULU AÇIKLAMASI
Değerli Üyelerimiz;
Derneğimiz Demiryolu Sevenler ve Gönüllüleri Yardımlaşma Derneği uhdesinde kurulan sandığımızın 2021-2022-2023 yıllarına ait Yönetim Kurulu Raporu Bilanço, Kar ve Zarar Hesapları ile 2024-2025-2026 yıllarına ait Tahmini Bütçesi Faaliyet Raporumuzda sizlerin bilgisine sunulmaktadır. Bununla beraber faaliyet dönemini kapsayan Denetim Kurulu Raporu da raporun sonunda yer almaktadır.
5253 sayılı Dernekler Kanunun 12. Maddesinde sandık kurulabilmesinin yasal dayanağını oluşturulurken aynı zamanda kurulacak sandıklar için amaç bakımından da bir tanımlama yapmaktadır.
Buna göre; gıda ve giyim başta olmak üzere her türlü yasal mal ve hizmet ihtiyaçlarının üyelerine temini ve sandık bünyesinde birikimlerinin fon olarak kullandırılması amacı ile sandık kurulabileceğini ifade etmiştir.
Yönetim Kurulumuz, sandığımızın faaliyetlerine başladığı tarihten bu yana yasanın amir hükümleri çerçevesinde, üyelerinin en fazla ihtiyaç duyacağı alanlardan projeler hayata geçirmiş, gerekli fonları oluşturarak amaçladığı hizmetleri üyelerine sunmuştur.
Sandığımız verdiği hizmetleri yerine getirirken geçmiş yönetimlerin yanlış anlayışlarından da ders alarak sandık ve derneğin uzun süre hayatını devam ettirecek projeler yapmayı ve üyelerine sunmayı ilke edinmiştir.
Değerli Üyelerimiz;
1998 yılında dernek yönetimini devraldığımızda iştiraklerdeki durumumuz yürek burkan ve hayal kırıklığı yaratan durumdaydı. 1960 yılında en büyük ortağı olduğumuz Kim-San ve Ray Bank iflas etmiştir. %26 hisseye sahip olduğumuz Ray Bankta batan paranın bu günkü değeri yaklaşık 200-300 milyon TL. değerindedir.
Ray Sigortanın kuruculuğunu yapmış kuruluşumuz bir dönem %40'a varan ortaklık payı ile imtiyaz sahibi iken bilgisizlik ve cesaretsizlik, yönetim faaliyetlerinin yetersizliği gibi nedenlerle gerekli miktarda sermaye artışı gerçekleştirilememiş bu nedenle buradaki hissemizde erimiştir.
1946 yılında kurulan derneğimizin yaklaşık 78yıl geçmişi olmasına rağmen hak ettiği yerde olmayışının temel sebebi de işte bu basiretsiz ve öngörüsüz yönetim anlayışıdır. 1990 yılında kuruluşu gerçekleştirilen sandığımız dahi aktif hale getirilememiş, münfesih pozisyona düşürülmüştür.
Bugün gerek derneğimiz ve gerekse sandığımız yönetimini başarılı bir şekilde sürdürmekte olan bugünkü Yönetim Kadrolarımız 1998 yılında derneğin yönetimini böyle acıklı bir tablo ile devir alınmıştır.
Aradan geçen süre içerisinde ilk önemli icraatımız olarak sandık yeniden aktif hale getirilmiş, önceki yönetim üyelerinin istifa paralarını ve talep edilen geri ödemeli borç para işlemlerini yapamayan kurum bugün sosyal sorumluluk projelerini yerine getiren yatırımlar yapan ve yatırımlarını gelire dönüştüren bir kuruluş haline gelmiştir.
Ankara'nın en gözde semtlerinden Maltepe de, kendi hizmet binasında dernek faaliyetlerini ve dışarıdan gelen üyelerinin barınabileceği misafirhane ile de kendi evi gibi hissedeceği sıcaklık içinde barınma yeri gerçekleştirilen en önemli projelerimizdendir.
Üyelerimizin birikimlerinin değerlendirilmesi anlamında yapılan yatırımlar bugün artık meyvelerini vermeye başlamıştır. Kırgızistan da satın aldığımız sigorta şirketimiz ATN POLİS Kapalı Sigorta A.Ş.'nin yıllık karı 250 bin Dolar seviyesine çıkmıştır.
Yönetim, Kurulu Kararı ile projelendirilen bu yatırım önceki Genel Kurullarımızda geniş katılımlarla tartışılıp kararlaştırılmıştır. Bu Genel Kurulumuzda da üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda, hizmetlerin kalitesinin yükseltilmesi ve çeşitlendirilmesi hususunda çalışmalarımız devam edecektir.
Dernek ve Sandığımızın, sadece üye aidatı ile yaşamasını devam ettirecek bir anlayıştan çıkıp, kendi kaynakları ile ayakta durabilecek bir konuma getirmeyi Yönetim Kurulumuz tarafından hedefleyen bir yönetim anlayışı ile çalışmalarımız devam edecektir.
Sandığımız ile ilgili yapılan vergi incelemesi sonucu Vergi Müfettişi tarafından düzenlenen Vergi İnceleme Raporlarına göre İktisadi işletme olmanız gerektiği belirtilerek; Kurumlar Vergisi, Kurum Geçici Vergi, KDV yönünden 01.01.2006 yılından itibaren mükellefiyet tesis edilmiştir. Bu işlem sonucunda 2006 takvim yılı ve sonraki yıllarda hakkımızda re'sen tarhiyat işlemleri yapılmış ve yüksek miktarlarda vergi ve vergi cezaları tarhiyatları yapılmış ve devamında da ilgili vergilerle ilgili sürekli vergi mükellefiyeti tesis edilmiştir.
Söz konusu vergi ve ceza tarhiyatlar Vergi Mahkemesinde dava konusu yapılmış ve davalar lehimize sonuçlanmıştır. Büyük uğraşlar sonucu davaların lehimize sonuçlanması sonucu tarhiyatları yapılan vergi ve vergi cezaları iptal edilerek ilgili vergi mükellefiyetleri de iptal edilerek sadece Gelir Stopajı yönünden mükellefiyetimiz devam etmektedir.
Derneğimiz ve Sandığımızın hizmet çeşitliliğinin ve kalitesinin arttırılması siz değerli üyelerimizin yapıcı görüş ve eleştirileri ile ivme kazanacaktır. Ayrıca dernek ve sandığımızın güç kazanması, daha geniş çevrelere ulaşabilmesi için yeni üye kazandırma çalışmaları, sizlerin özverili çalışması ile mümkün olabilecektir. Bu hususta bugüne kadar dernek ve sandığımıza vermiş olduğunuz katkının bundan sonrada artarak süreceğine olan inancımızı bir kere daha vurgulayarak Genel Kurulumuzun ülkemize, milletimize, demiryolu ailesine ve tüm üyelerimize hayırlar getirmesini temenni ediyoruz.
1. {C}{C}FAALİYETLERİMİZ/HİZMETLERİMİZ
Değerli üyelerimiz;
Bu bölümde gerçekleştirdiğimiz proje ve hizmetlerin ayrıntılı bilgilerini sunacağız. Bizler yönetim kurulu olarak bu gün planlı, rasyonel açıklık ve şeffaflık ilkeleri ile ve daha önemlisi insanın yaratılmışların en şereflisi olduğunun bilinci ve samimiyeti ile üyelerimize hizmet etme noktasında kat ettiğimiz mesafenin kıvancını ve iç huzurunu yaşıyoruz ve bunu sizlerle paylaşmak istiyoruz.
1. Hizmet Binamız ve Misafirhane Hizmetimiz
Bilindiği üzere; sağlık, eğitim, geçici görev vb. nedenlerle Ankara'ya gelen üyelerimiz ve tüm demiryolcular için konaklama, karşılanması gereken en zaruri ihtiyaçların başında gelmektedir.
Bu nedenle Yönetim Kurulumuz bu ihtiyacın karşılanabilmesi için çalışmalar yapmış, dernek ve sandığımızın da kendisine ait bir hizmet binası olmamasını dikkate alarak, 2006 yılında Ankara Maltepe'de yaptığı bina yatırımı ile bu iki ihtiyacı birden karşılama yolunda önemli bir adım atmıştı.
Aradan geçen süre içinde üyelerimize ve tüm demiryolculara sunulan misafirhane hizmetinin gördüğü büyük ilgi ve önemli bir ihtiyacın karşılanmaya başlanmış olması gerçeği, yönetim kurulumuzu misafirhane hizmetimizin kapasitesinin ve kalitesinin daha da artırılması yönünde çalışmalara sevk etmiştir.
Bu çalışmalar sonucunda 2006 yılında sadece iki katı alınan ve bunlardan bir tanesi misafirhane olarak hizmet veren binada 1 kat alınarak, gerekli tadilatları yaptırılmış ve misafirhanemize katılmıştır. Böylece aynı binadaki varlığımız 3 katın tamamı, (toplamda 9 daire) olmuştur.
Böylece hem misafirhanemizin kapasitesi artırılmış ve hem de kuruluşumuzun bu alandaki yatırımı pekiştirilmiştir.
Bu gün itibariyle misafirhanemizde, 21 odada 70 yatak kapasitesi ile odalarda mini buzdolabı, 24 saat sıcak su, tv, İnternet erişimi ve sabahları kahvaltı gibi pek çok imkan ile üyelerimize konaklama hizmeti sunulmaktadır.
2.Birikim Fonunun Geri Dönüşümlü Olarak Kullandırılması
Daha önce ifade edildiği üzere, Dernekler Kanunu'nun sandık kurulmasına ilişkin 12. maddesinde belirlenen amaçlardan bir diğeri üyelerinin katkılarını birikim, fonlarında toplayarak, ihtiyaç duymaları halinde geri dönüşümlü olarak kullanılabilmesini sağlamaktır.
Yönetim Kurulumuz, Birikim Fonunun "Geri Dönüşümlü" olarak ihtiyaç duyan her üyemiz tarafından kullanılabilmesini bu güne kadar başarılı bir şekilde sağlamıştır. Hizmetin sunulması sürecinde hiç bir üyemiz bir diğerinden ayrı tutulmamış, talep eden her üyemize ihtiyaç duyduğu miktarda fon hizmeti sunulmuştur. Bu hizmetimizden 2021 yılında 441 üyemiz faydalanmış ve toplamda 3.696.243,30 TL. fon kullanılmştır. 2022 yılında 336 üyemiz yararlanmış ve 3.747.869,86 TL. fon kullanılmıştır. 2023 yılında 287 üyemiz 5.097.289,57 TL. tutarında birikim fonu geri dönüşümlü olarak kullandırılmıştır.
Bu hizmetimiz ile ilgili olarak yönetim kurulumuzca üyelerimizden gelen talepler ve fonun imkanları dikkate alınarak hazırlanan yönerge çerçevesinde hareket edilmektedir.
3.Emeklilik Yardım Fonu
Hizmet fonlarımızdan bir diğeri de Emeklilik Yardım Fonudur. Bu fon ile üyelerimizin emeklilik, maluliyet, kadro fazlası sebebi ile işten çıkarılma veya istifa vb. nedenlerle işyerlerinden ayrılmaları durumunda üyelikleri boyunca yapmış oldukları Emeklilik Yardım Fonu katkıları üyelerimize ödenmektedir. Vefat durumunda ise bu ödemeler vefat yardımları olarak üyelerimizin üyelik başvurusu yaptığı Giriş beyanında belirttiği özel ya da tüzel kişilere, giriş beyanın da vefat yardımının kime yapılacağının belirtilmediği durumlarda ise kanuni mirasçılarına yapılmaktadır.
2021 yılında emekli olan 132 üyemize emeklilik yardım fonundan toplam 1.802.117,43 TL., 2022 yılında emekli olan 103 üyemize 1.541.630,28 TL. ve 2023 yılında emekli olan 121 üyemize 2.354.111,72 TL. Emeklilik ödemesi yapılmıştır.
2021 yılında vefat eden 7 üyemiz için 79.786,50 TL., 2022 yılında vefat eden 4 üyemiz için 58.393,31 TL. ve 2023 yılında vefat eden 8 üyemiz içinde 125.988,04 TL. Vefat Tazminatı ödenmiştir. Vefat eden tüm üyelerimize Allah'tan rahmet diliyoruz.
II. ÜYE DURUMU
Raporumuzun Sunuş bölümünde kısaca hatırlattığımız üzere, kamu sektöründe özellikle demiryolları bünyesinde örgütlü sivil toplum kuruluşları yeni üye kazanımı konusunda ciddi sıkıntılar içerisindedir. Kamu işyerleri bünyesinde yeni işe başlayanların (ister memur ister işçi statüsün de olsun) bir çoğunun bu tür sivil toplum kuruluşlarından haberi bile olamamaktadır. Zira yasal mevzuatta yapılan değişiklikler kamu iş yerlerinde hayat bulan bu tür kuruluşların kurumları ile olan bağlarını kopma noktasına getirmiştir.
Sandığımız da bu olumsuzluklardan ciddi biçimde etkilenmektedir. Bununla birlikte yönetim kurulumuz bu olumsuz etkileri minimum seviyede tutabilmek, üye yapısının erimesini önlemek amacıyla gerekli her tür tedbire başvurmaktadır. Takdir edilmelidir ki bu noktada siz değerli üyelerimize de önemli bir misyon ve sorumluluk düşmektedir.
Çünkü artık yeni işe başlayan genç arkadaşlarımızın kuruluşlarımıza üyelikleri ancak bireysel olarak başvurmaları ile mümkün olabilmektedir. Bir çok üyemiz hatırlayacaktır; yasal değişiklikler yapılmadan önceki dönemlerde demiryollarında yeni işe başlayan genç kardeşlerimiz, dernek, vakıf gibi sivil toplum örgütlenmelerinden daha işe başlarken haberdar edilirler ve üyelikleri neredeyse otomatik olarak yapılırdı. Ancak yasal durum değişti ve artık bu tür sivil toplum örgütlenmeleri ne kurumlarının adını taşıyabilmekte ne de kurumlarının işyerleri içerisinde hizmet birimi kurabilmektedir.
Bu durumda siz değerli üyelerimize, yeni işe başlayan arkadaşlarımızla sandığımız arasında bir elçi, bir köprü olma misyonu düşmektedir. Bu arkadaşlarımızın sandığımızdan ve hizmetlerinden haberdar olabilmeleri ve bu hizmetlerden yararlanabilmeleri sizlerin aktif çabaları ile mümkün olabilecektir. Bu konuda bu güne kadar olduğu gibi bundan sonrada gerekli hassasiyeti göstereceğinize olan inancımız tamdır.
Sandığımız, her yıl emeklilik, vefat vb. nedenlerle üye kaybına uğramaktadır.
Yönetim, kurulumuz, yasal mevzuat değişikliğinin üye durumumuza olan olumsuz etkilerini azaltabilmek maksadıyla gerekli tüzük ve isim değişikliklerinin yapılmasını sağlayarak, TCDD bünyesi dışından da üye kazanımının önünü açmıştır. Buna göre herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşunun (SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı) kapsamında olan tüm demiryolu gönüldaşları dernek ve sandığımızın üyesi olabilmektedir.
III. SANDIK GELİRLERİ VE GİDERLERİ
Sandık gelirlerimiz, aidat gelirleri, Fon kullanımı, banka faiz gelirleri ile çeşitli diğer gelirlerden oluşmaktadır. Son üç yıla göre gelirlerimiz aşağıya çıkarılmıştır.
GELİRLER
2021 Yılı Gelirleri 640.835,75 TL.
2022 Yılı Gelirleri 607.628,26 TL.
2023 Yılı Gelirleri 1.027.475,25 TL.
GİDERLER
2021 Yılı Giderleri 1.422.765,71 TL.
2022 Yılı Giderleri 1.600.476,10 TL.
2023 Yılı Giderleri 3.198.679,15 TL.
Derneğimiz iştiraki olan Ray İnşaat İthalat İhracat LTD.ŞTİ’ne konmuş olan sermaye Sandıktan Derneğe borç verilerek finanse edilmiştir. Ray İnşaat İthalat İhracat LTD.ŞTİ’nin mevduat hesaplarında 55.000.000,00 TL (EllibeşmilyonTL) bulunmakta olup Derneğe borç olarak verilen tutar Dernek aracılığı ile tahsil edilecektir. Dolayısıyla tahsil edilecek tutar Sandığın kendi hesaplarında değerlendirilecektir.
V. SERMAYE DURUMU
Sandığımızın gelirlerinden giderler düşüldükten sonraki birikimler her yıl sermayeye ilave edilmiştir. Ayrılan, istifa eden, vefat eden üye sermaye payları düşülmüştür.
VI. ÜYE AİDATLARI
Sandığımızın gelirlerinin ana kalemini üye aidatları oluşturmaktadır. Dernekler Kanunu ve Genelgelerine göre aidat alınması gerekmektedir. Tüzüğümüzün 11. Maddesi hükümlerine göre aylık üyelik aidatı üye başına 100,00 TL olarak uygulanmaktadır.
2021- 2022 -2023 yıllarına ait Tahmini Bütçeler bu miktara göre hazırlanmıştır. Bu konuyu tasviplerinize arz ediyoruz. Arzu eden üyelerimiz kendi istekleri ile aidat miktarını artırabilmekte, böylece daha fazla birikim yapabilmekte ve buna bağlı olarak fon birikimleri elde edebilmektedir.
VII. DİĞER FAALİYETLER ve SONUÇ
Değerli Üyeler
İçinde yaşadığımız modern çağ, bir yandan sağladığı pek çok teknolojik yenilik ve imkanlarla yaşam koşullarımızı kolaylaştırırken, diğer taraftan önceki zamanlarda adı bile bilinmeyen pek çok ihtiyacı hayatımızın parçası haline getirmektedir. Gelişme ya da teknolojik ilerleme bir yanıyla insanlığa yeni açılımlar sunmakta ama diğer yandan pek çok sorunu da beraberinde getirmektedir. Söz gelimi ulaşım ve iletişim imkanlarının hızla gelişmesi ile insanlar çok daha mobilize olabilmekte, ama hemen buna paralel konaklama ve güvenlik sorunu ile karşı karşıya kalınmaktadır. Bir taraftan özellikle tıpta ve bilimin pek çok alanında çığır açıcı gelişmeler yaşanmakta ama bunlara paralel olarak yeni ve henüz çaresi bulunamayan hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Hayatın hemen her alanında değişimler ve adeta devrimsel dönüşümler baş döndürücü bir hızla yaşanmaktadır.
Bir başka açıdan yaşadığımız çağ, bir yandan insanı bireysel anlamda alabildiğine serbest ve özgürleştirmekte ve fakat buna paralel olarak insanın tek başına üstesinden gelebilmesinin imkansız olduğu devasa sorunları da beraberinde insan yaşamına dayatmaktadır. Bir diğer ifade ile insan bireysel anlamda özgürleşirken toplumsal ölçekte bir sorunlar denizinin içinde yüzmektedir. İnsanoğlunun en üst seviye örgütlenmesi olan devletler bu devasa sorunların çözümü için çaba sarf etmekte, bütçe ve kaynaklar ayırmakta buna rağmen yeteri düzeyde başarıyı yakalayamamaktadır. İşte bu noktada daha küçük ölçekte örgütlenmeler olan sivil toplum örgütlenmeler ihtiyaçların giderilmesi noktasında önemli bir rol üstlenmektedirler.
Kadim medeniyetimizin adeta genetik kodları olan dayanışma ve yardımlaşma kurumlarımız, karşılaştığımız bu sorunların aşılmasında bizler için önemli bir mevzii sağlamaktadır.
Sandığımızın kuruluşundan bu güne yönetim kurulumuz işte bu bilinç ile hizmetler yelpazesini oluşturmakta ve kendi çapında üyelerinin sorunlarına kollektif çözümler üretme uğraşı vermektedir.
O nedenle, 2006 yılından beri Ankara'da hizmete sunduğumuz Misafirhane hizmetimiz de bu anlayışın somut bir tezahürüdür.
Yönetim olarak insanı merkez alan bir anlayışla hizmetlerimizi kurguluyor, projelendiriyor ve realize ediyoruz. Biliyor ve inanıyoruz ki, modern yaşam koşullarının bizleri çepeçevre kuşattığı büyük ölçekli (kollektif-toplumsal) sorunlar, ancak ortak akıl ile harekete geçirilen ve uygulanan birliktelik çabaları ile çözümlenebilir.
Bu bilinç ve inançla hizmetlerimize kararlılıkla devam edeceğimizi bir kez daha ifade ediyor genel kurulumuzun hayırlara vesile olmasını diliyoruz.
Saygılarımızla
Yönetim Kurulu